landgoed Kennemerroode

Landgoed Kennemerroode – Aerdenhout

Landgoed Kennemeroode
Een achterafpaadje vormt de enige toegang naar Landgoed Kennemerroode
Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor Kennemerroode. Dit bultige Kennemer duingebiedje, dat tot de dag van vandaag (3 jan 2012) nergens beschreven stond, valt onder de Natuurschoonwet die dateert uit 1928. Deze wet geeft eigenaren van een landgoed of natuurgebied forse belastingvoordelen in ruil voor het in standhouden van natuurschoon en openstellen van hun terrein. Geen hond echter die weet dat Kennemerroode bestaat of dat het is opengesteld voor wandelaars – met hun hond (MITS aangelijnd)!

De ingang van Kennemerroode ligt dan ook goed verscholen. Via een bijna onvindbaar achteraf paadje: ‘het zuidervoetpad’ kun je toch dit erg mooie stukje van de Kennemer duinen betreden.

Kennemerroode is een dicht bebost stukje binnenduin met een mix van loof- en naaldbos. Vlakbij de de witte villa van Kennemerroode ligt één open plaats met een stuk stuifduin. Alleen in het Noordelijke deel lopen toegankelijke paden, naar het Zuiden toe staan bordjes natuurgebied. Hier wisselen grasland en bos elkaar af en doorsnijden enkele statige lanen het gebied.

Door de grote landschappelijke overeenkomst met het Naaldenveld kom je hier dezelfde vogels tegen, het zijn voornamelijk soorten die houden van hoge bomen: spechten, boomkruipers, mezen en vinken en goudhaantjes. Onderscheidend ten opzichte van de buurman is de relatieve rust in dit hoekje van het voormalige Groot-Bentveld – dat vroeger ook het Naaldenveld en Kennemerroode omvatte.

De buitengrenzen van Kennemerroode zijn bij benadering

Achtergrond Natuurschoonwet
De Natuurschoonwet (NSW) geeft eigenaren van een landgoed forse belastingvoordelen in ruil voor het openstellen van hun landgoed.
Een landgoed kan onder deze wet gerangschikt worden als een aaneengesloten gebied van minstens 5 ha omvat en voor minstens 30% uit bos of andere natuur bestaat. Een historische buitenplaats kan al worden gerangschikt als zij meer dan 1 ha. groot is. Nou is Kennemerroode geen buitenplaats in de historische zin van het woord, maar dat hoeft naar de regel van de wet ook niet. Er is mooie natuur die het waard is om bewaard te worden.

Een belangrijke eis voor de NSW is dat de openstelling voor het publiek duidelijk waarneembaar is aangegeven door borden. De toegang naar het perceel zit verscholen aan aan een achterafpaadje dat uitkomt op een heel andere weg dan het adres dat is aangemeld voor de NSW. De voor deze wet verplichte openstellings-borden ontbreken ook. Over de openstelling en zelfs over het bestaan van het gebied was tot 2012 niets vinden, behalve op de door het ministerie gepubliceerde lijst van opengestelde landgoederen. Maar je kunt en mag erin (de eigenaars hebben dat ook aan de redactie bevestigd) en ondanks de beperkte grootte is het gebied de moeite waard en door de ligging erg verrassend.

Toegang
De niet gemarkeerde ingang ligt aan het Zuidervoetpad dat begint en eindigt aan de Zuidlaan bij de nummers 3 en 17 (naast het energie-huisje). Er is geen bordje met gegevens over de openstelling. Maar op enkele bomen hangt de mededeling dat honden aan de lijn moeten. Daaruit valt af te leiden dat bezoekers toch welkom zijn op Kennemerroode, zelfs met de hond. Ook valt een blauwe paaltjesroute waar te nemen, hoewel niet altijd heel duidelijk uitgezet.

Kennemerroode is opengesteld van zonsopkomst tot zonsondergang. Een stukje lopen via de Zuidlaan maakt een combinatie wandeling met het Naaldenveld en het (van afstand) bekijken van landgoed Groot Bentveld mogelijk.

Leave A Reply