Uitkijktoren Kopje van Bloemendaal

’t Kopje van Bloemendaal

Uitkijktoren Kopje van Bloemendaal
Uitkijktoren Kopje van Bloemendaal
Het kopje van Bloemendaal is een 43 meter hoog duin net buiten natuurgebied de Kennemerduinen en landgoed Caprera. Bovenop het duin bevindt zich een uitzichttoren waar vandaan de omgeving in alle richtingen te zien is.

Het oorspronkelijke uitzichtpunt werd in 1907, na kunstmatige verhoging van het duin, door Koningin Wilhelmina geopend. In de Tweede Wereldoorlog is er door de Duitsers een bunker gebouwd die met kleine aanpassingen momenteel nog steeds dienst doet als uitzichttoren. Deze toren is in 2008 volledig gerestaureerd en is vrij toegankelijk.

Wat lager op het Kopje van Bloemendaal liggen een restaurant met de naam De Uitkijk, Pepers pannenkoekenhuis (direct onder de toren) en in wandelpark Caprera ligt op de westzijde van het duin het openluchttheater van Bloemendaal.

De Hoge Duin en Daalseweg die net onder de top van het Kopje doorloopt is een populaire klim voor mountainbikers en wielrenners. Het duin is in de Noordelijke richting het stijlst; het is voor fietsers niet toegestaan het duin in die richting af te dalen.

Leave A Reply