ruine van brederode in santpoort

Ruïne van Brederode

Kasteel ruïne van Brederode KennemerlandDe Ruïne van Bredero is het voormalige verblijf van de adelijke familie Van Brederode die in de regio Kennemerland een voorname rol heeft gespeeld. De ruïne is te vinden op twee eilanden, net buiten Santpoort en vlakbij de ingang van natuurgebied Duin en Kruidberg. In het zomerseizoen is de ruïne te bezichtigen.

Geschiedenis
Rond 1282 begon Willem I Heer van Brederode met de bouw van dit kasteel dat ongeveer tien jaar later werd voltooid. De burcht bestond uit drie delen, een rechthoekige burcht met twee woonvleugels en vier hoektorens, met aan de oostzijde een vrij grote voorburcht en een buitenhof. Voor die tijd was het vierkante bouwplan zeer modern.

Vernietiging en stuifzand uit de kennemerduinen
Tijdens de Hoeksche en Kabeljauwse twisten in 1351, wordt het kasteel belegerd en ingenomen door de Hoek Gijsbrecht van Nijenrode. Waarschijnlijk zijn de resten van het zwaar beschadigde kasteel toen gesloopt.
Zeker is dat het in het midden van de 14e eeuw volledig herbouwd werd op oude funderingen.
Waarschijnlijk werd het kasteel in 1426 door Haarlemse poorters opnieuw verwoest. In 1461 werd het kasteel gedeeltelijk hersteld. Door plundering en brandstichting door door Spaanse soldaten in 1573 raakte het kasteel in verval en verdween het geleidelijk onder stuifzand van de nabijgelegen Kennemerduinen.

Huidige ruïne
Kasteel bezichtiging brederodeNa de dood van de laatste heer van Brederode in 1679 verviel het kasteel aan de Hollandse Graven. In de 19e eeuw trok men zich het lot van de kasteelrestanten aan en werd de ruïne rijksbezit.
Met het beschermen van de toen volledig ondergestoven ruïne werd in 1862 begonnen. Een deel van de tijdens die werkzaamheden gevonden gebruiksvoorwerpen wordt nu in de donjon van de ruïne tentoongesteld.
Het ruïne complex bestaat voor het grootste deel uit gedeeltelijk bewaarde muren op twee eilanden: de vierkante hoofdgebouw, een restant van de voorburcht en uiteraard het terrein zelf.

Natuur
Voor de restauratie zijn is een flora en fauna inventarisatie gedaan. Daarbij werden in de muurkoker van de zuidmuur – grenzend aan de Sivaardtoren – tongvarens aangetroffen. Op de voorburcht, tegenover de beheerderswoning, zijn tientallen muurbloemen (Erysimum cheiri) gevonden.
Ook vervult de Ruïne van Brederode een belangrijke rol als overwinterplaats voor vleermuizen. Er zijn 8 verschillende soorten geteld en ook in de zomer zijn ze op de ruïne te vinden.

Ruïne van Brederode
Velserenderlaan 2
2082 LA Santpoort

Geopend van 2 maart t/m 1 november
woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag:  10.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijzen:
Volwassenen € 5,00
Kinderen 4 t/m 11 jaar €3,00
Kinderen t/m 3 jaar: gratis

www.ruinevanbrederode.nl

Leave A Reply