Duinvliet boshyacinten

Landgoed Duinvliet

Indrukwekkende bomen in Duinvliet
Indrukwekkende bomen in Landgoed Duinvliet

Het slechts ongeveer 11 hectare grote Duinvliet is een van de oudste Landgoederen van Zuid-Kennemerland. Mogelijk lag hier voorheen het houten Jachtslot Tetterode. Zeker is dat hier vanaf de 14de eeuw het adelijk huis Bollenhofstede gelegen was.

Het voormalige landgoed is het meest oostelijke stukje duinen van Zuid-Kennemerland. Het is echt binnenduin dat gekenmerkt wordt door veel oude loofbomen en slechts kleine hoogteverschillen. Een rustieke onverharde laan doorkruist het gebied. Van half april tot begin mei kleuren grote delen van de ondergond paars door de boshyacint en wit van de daslook. De derde stinseplant die veelvuldig voorkomt op dit landgoed is de blauwe anemoon (anemona appenina).

Duinvliet is één van de weinige duingbieden in Zuid-Kennemerland waar het toegestaan is de hond mee te nemen en is het enige stukje duin dat binnen de gemeentegrenzen van Haarlem ligt.

Toegankelijkheid
Duinvliet is net als het er tegenover gelegen Landgoed Elswout in beheer bij Staatsbosbeer. Het gebied is vrij toegankelijk (ook met honden) mits men op de paden blijft. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe paden ontstaan met als gevolg schade aan de ondergroei. Wandelaars wordt daarom verzocht alleen gebruik te maken van paden van 1,5 meter of breder en de kleine paadjes niet te gebruiken zodat de begroeiing zich kan herstellen.
Parkeren kan het beste op de parkeerplaats van Elswout of bij uitspanning het Wapen van Kennemerland (ook bekend als de Stinkende emmer).

Wandelingen
In het gebied zijn geen (paaltjes)wandelingen uitgezet. Gezien de beperkte grootte van het voormalige landgoed is dat ook niet nodig: de weg terug vinden zal niet snel problemen geven.

Leave A Reply