eerebegraafplaats kennemerduinen bloemendaal

Erebegraafplaats Kennemerduinen

Op de Eerebegraafplaats in de Kennemerduinen liggen 373 in de duinen vermoorde verzetsstrijders uit WOII begraven. De bekendste daarvan is Hannie Schaft, ook bekend als ‘Het meisje met het rode haar’.


Toegankelijkheid
De Eerebegraafplaats is van 1 april tot en met 31 oktober geopend van 9.00 tot 18.00 uur, en van 1 november tot en met 31 maart van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij. De begraafplaats is niet vanuit de duinen te bereiken; de enige toegang ligt aan de Zeeweg. Er is een parkeerplaats.

vindplaatsen verzetsstrijders kennemerduinen
Vindplaatsen van vermoorde verzetsstrijders in de Kennemerduinen (klik voor een vergoting)

Veel van de verzetsstrijders zijn vermoord in de laatste maanden van de oorlog en in massagraven in de duinen begraven. In de dagen direct na de oorlog zijn ze opgegraven en is men met de identificatie begonnen. Niet alle in de duinen vermoorde vezetslieden liggen op de erebegraafplaats begraven. Sommigen zijn op uitdrukkelijk verzoek van de familie gecremeerd of hebben elders een laatste rustplaats gekregen.

De 1 vlakbij de huidige camping Bloemendaal aan de Zeeweg markeert de plaats waar Hannie Schaft (Het meisje met het Rode haar) op 17 april 1945 vermoord is. Hierbij zou ze, na een schampschot, koelbloedig hebben gezegd: “Ik schiet beter”, waarna SD’er Maarten Kuiper zijn machinepistool op haar leeg schoot.

Leave A Reply