Kennemerduinen: natuurgebieden en landgoederen

natuurgebieden

Een lappendeken van natuurgebieden en landgoederen

Met de ‘Kennemerduinen’ worden vaak alle duinen tussen Zandvoort en IJmuiden bedoeld. Eigenlijk is dit het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dat bestaat uit meerdere duingebieden en landgoederen. Natuurgebied de Kennemerduinen is onderdeel van dit Nationaal Park, wij gebruiken de naam liever voor de hele regio Zuid-Kennemerland.

Hieronder kunt u informatie vinden over alle natuurgebieden, landgoederen en wandelparken van de regio.

Erebegraafplaats Kennemerduinen

De erebegraafplaats in de Kennemerduinen is de laatste rustplaats voor 373 verzetsstrijders uit de Tweede wereldoorlog. Wellicht de bekendste is Hannie Schaft (het meisje met het rode haar).

Lees verder

Landgoed Duinvliet

Landgoed Duinvliet in Zuid-Kennemerland ligt op de grens van Haarlem en Overveen. Het 11 hectare grote stuk binnenduin is vrij toegankelijk, ook met honden.

Lees verder

Landgoed Elswout

Landgoed Elswout is ca. 85 hectare groot en telt vele sprookjesachtige huisjes en bruggetjes. In het gebied zijn twee uitgezette wandelroutes (van 2,5 en 4km), de bekende Oranjerie en

Lees verder

Het Naaldenveld in Bentveld-Aerdenhout

Met slechts 14ha is het Naaldenveld een bescheiden Natuurgebied. Ooit onderdeel van landgoed Groot-Bentveld staat het vol met oude grove dennen en kronkelige loofbomen. Honden mogen hier mee in de

Lees verder

Landgoed Kennemerroode – Aerdenhout

Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor Kennemerroode. Dit bultige Kennemer duingebiedje dat tot de dag van vandaag nergens beschreven stond valt onder de Natuurschoonwet die dateert uit 1928.

Lees verder