waterleidingduinen betonnen beek

Vaarwel betonnen beek, ze gaan je begraven

Een zekere weemoed maakte zich van me meester toen ik op de de site van waternet las dat de betonsloot gerenoveerd gaat worden. Vanuit mijn tijd bij de NJN heeft dit watertje voor mij de naam ‘betonnen beek’ meegekregen. En zeg nou zelf, het heeft meer weg van een beek dan van een sloot. Het water stroomt er, het meandert en er zit een heuse stroomversnelling in. Op awd.waternet.nl spreken ze zelfs over een waterval. Maar als je het over benamingen hebt is een sloot met een waterval wel echt een tegenstrijdigheidje. Betonnen beek, dat bekt lekker en ‘beek’ heeft ook iets aantrekkelijks.

Zen & wandelen op waterniveau
De betonnen beek begint bij de Oranjekom en stroomt daarvandaan Zuidwaarts. Het beton is verrot en afgekalfd, de beek lekt en is gevoelig voor overstromingen, maar het is wel mijn favoriete hang-out in de AWD. Nergens voelen de de duinen zo Zen als langs dit stromende water. Er is veel water in de AWD, maar meestal ligt dit in diepe geulen met dicht struwelen eromheen. Langs de betonnen beek kun je wel op waterniveau lopen. Je loopt er gelijk op met het water. Iets wat in de regio nergens anders kan.
Als ik de AWD binnenkom bij de Oase sla ik het liefst meteen linksaf. Naar de vinkenbaan en dan stroomafwaarts de beek volgen. Links het loofbos, rechts zie je al snel naaldbomen oprijsen op mooie stukjes duin. De betonnen beek ligt door de bossen en duinen op dit stuk als het ware ingesloten. Als je het beton wegdenkt is de stroomvallei van de betonnenbeek een hemels plekje. Maar na de zomer wordt het er minder aantrekkelijk.

Wat gaat er gebeuren?
De beek is aan renovatie toe. Via de beek stroomt het toekomstig drinkwater naar het infiltratiegebied. Het beton is bijna zeventig jaar oud en is aan vervanging toe. De renovatie werkzaamheden starten in augustus 2018 en moeten in maart 2019 zijn afgerond. Het eerste deel tot de waterval/stroomversnelling blijft straks bovengronds en krijgt meer capaciteit. Het grootste deel van de beek gaat waternet vervangen door buizen onder de grond. Weg beek. Weg stroomvallei. Weg illusie.

waterleiding duinen betonnen beek
De betonnen beek, het rood gemaakte deel gaat straks verdwijnen.

Zero Zen
Straks rijden er enorme vrachtwagens door de duinen met grote betonnen buizen. Die buizen liggen tijdelijk ergens op stapels en de toegang tot het gebied wordt deels afgesloten. Het deert me niet. Maar dat ik straks niet meer stroomafwaarts het water kan volgen dieper de duinen in tot de plek waar de betonnen beek overgaat in een ‘gewone’ beek met een zandbodem, dat vindt ik jammer. Want dat stuk met zandbodem, dat is een open omgeving, dat is geen stroomvallei. Het is er heerlijk, maar niet zo Zen als stroomopwaarts. Waar de beek door het bos meandert en rond de ‘waterval’.

Leave A Reply