winter excursie duinen

Kerstwandeling met IVN-gids

winter excursie duinen
Foto IVN: hert in het duin, Bertine Hagmeijer

Maandag 26 december, 2e Kerstdag, organiseert het IVN Zuid-Kennemerland de jaarlijkse kerstwandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Natuurgidsen van het IVN nemen u dan – hopelijk in een winters landschap – mee voor een sfeervolle winterwandeling door de natuur. De kerstwandeling is geschikt voor het hele gezin en het advies is: neem de verrekijker mee!

Groen industRiegebied?
Het mooiste en grootste groene-industriegebied van Nederland ligt in Kennemerland pal naast de deur: de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een schitterend natuurgebied met een afwisseling die je nergens anders vindt.
Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert er elk jaar zulke winterwandelingen die vaak nog leuker zijn dan de zomerwandelingen. Kun je zomers soms door de dichte begroeiing nog geen tien meter ver kijken, ´s winters ontrolt zich het hele gevarieerde landschap voor je ogen; je ziet door de bomen ineens weer het bos!

Oog voor duindetails
Tijdens een winterexcursie heb je oog voor heel andere details: zware kromme takken van een majestueuze eik, de sporen van de laatste bronst. De damherten die zich in de zomer vaak verschuilen zie je nu vaak in een grote groep bij elkaar. En ze blijven nog staan ook!
Je ziet er afgevreten kegels van dennen en sparren: wie vrat ook alweer wat? De vruchten, zaden, sporen van vraat en mooie vergezichten! Het is allemaal te vinden en te bewonderen. Deze winterwandeling gaat ook langs de Oranjekom. Je ziet er vogels -wintergasten- die je er ´s zomers niet ziet.

Kortom wie op 2de kerstdag een bijzondere wandeling wil maken en kennis wil maken met de prachtige natuur van de Amsterdamse Waterleidingduinen, moet zeker komen!

Tijd en aanmelden:
Vertrek om 13.00 uur bij de ingang Oase aan de Vogelenzangseweg. Duur: 1,5 uur. Deelname is gratis. Toegangskaart voor het gebied en vooraf aanmelden voor de wandeling is verplicht.
Aanmelden kan onderaan deze pagina van de IVN website: http://www.ivn.nl/kerstwandeling
Meer informatie is verkrijgbaar bij Ok Overbeek, 06 – 31305324

Leave A Reply